Geschiedenis komt tot leven bij Museum De Grote Glind  

Op een mooie plek tussen de landerijen van Barneveld en Scherpenzeel nodigt museumboerderij De Grote Glind uit voor een leuk en interessant dagje uit. De museumboerderij geeft u een unieke inkijk in de historie van diverse periodes van de afgelopen 100 jaar Nederlandse geschiedenis. Wandel op eigen gelegenheid door de vele ruimtes, proef de sfeer en haal eventueel herinneringen op. Of boek een rondleiding, waarbij de geschiedenis tot leven komt. 

Bent u benieuwd naar het museum? Lees verder voor een impressie van museumboerderij De Grote Glind.

Een realistisch beeld van het boerenleven bij Museum De Grote Glind

Vroeger werd het land met de hand en met behulp van paarden bewerkt. In de museumboerderij vindt u boerengereedschap van 100 jaar geleden. De verzameling gereedschap laat zien hoe het werk van de boer in de loop der jaren is veranderd. Handwerktuigen, een broedmachine op petroleum en een bietensnijder zijn ware pronkstukken in het boerderijmuseum. Een mestkar uit 1940 behoort tot de collectie van het museum. De mest werd met de schep uit de mestkar over het land verspreid. Later werd deze klus al iets minder arbeidsintensief dankzij de mestverspreider. Ook deze inventieve machine ziet in onze museumboerderij. Of wat denkt u van de ouderwetse ‘poepdoos’, te vinden op het erf. Zou die nog in gebruik zijn? 

De museumboerderij beschikt over een flink aantal nog rijdende tractoren. De oudste tractor is een McCormick-Deering uit 1926. Dit voertuig van zwaar materiaal reed vroeger op ijzeren wielen. We hebben een Farmall, bouwjaar 1948, uit Amerika en verschillende Fendts uit de jaren ’60 en zowel watergekoelde als luchtgekoelde tractoren. Na de watersnoodramp in 1953 heeft Canada 100 tractoren van het merk Cockshutt geschonken aan Nederland. Eén van deze 100 vindt u bij… museumboerderij De Grote Glind!

Voertuigen tentoongesteld in de museumboerderij

Brommers, motoren en solexen zijn de afgelopen tientallen jaren verzameld en opgeknapt. Vele voertuigen, die u tegenwoordig niet meer op de weg tegenkomt, staan tentoongesteld in de museumboerderij. Het pronkstuk in dit deel is de motorbakfiets uit 1947. Er zijn in Nederland nog maar drie van deze historische bakfietsen. De enige van deze drie die nog daadwerkelijk te gebruiken is, staat bij De Grote Glind.

Wat anderen zeggen over Museum De Grote Glind

“Wat mooi allemaal. We kijken onze ogen uit in dit museum. Erg leuk om te bekijken. Veel succes verder!”

“Prachtig om te zien, ik neem een paar folders mee om aan vrienden en familie te geven! Wij kijken onze ogen uit en onze monden vallen ook ‘uit’ ☺. De appelpunt en de cake waren overheerlijk!”

Om nooit te vergeten

Op de museumboerderij is een ruimte speciaal ingericht met legermateriaal. Het centrale thema op deze afdeling is de Tweede Wereldoorlog. Een mijnendetector, biscuits, voedselbonnen en tientallen boeken vertellen over het drama dat zich tussen 1940 en 1945 heeft afgespeeld in Nederland. Er zijn zelfs spullen die tijdens de oorlog gevorderd zijn en later teruggevonden, zoals een kinderfiets uit Voorthuizen – Barneveld. En gebruikte ‘moffenlaarzen’ en een ‘moffenhelm’ brengen je even terug in deze donkere tijd in de geschiedenis. Zelfs spullen die door de geallieerden tijdens operatie Market Garden in Ede zijn gebruikt, staan in de museumboerderij tentoongesteld. Het absolute pronkstuk is de Amerikaanse legerjeep. Een kijkje op deze afdeling maakt u stil en tegelijkertijd blij met de vrijheid die wij nu genieten.

Verschillende uniformen van de marine, het leger en de marechaussee worden ook tentoongesteld. De materialen komen niet alleen van het Nederlandse leger, ook Russische kledij uit de Koude Oorlog is aanwezig. 

Kom kijken bij het mais malen

Op de museumboerderij tussen Barneveld en Scherpenzeel wordt nog regelmatig mais gemalen in een ouderwetse maalmachine. Na het drogen pellen we de mais. Vervolgens gaan de korrels in de machine, waarin we ze grof of fijn malen. Vervolgens is de mais geschikt als meel voor maisbrood of pannenkoeken. Of als voer voor kippen en varkens. Wilt u het mais malen op De Grote Glind komen bekijken? Neem dan contact op met museumboerderij De Grote Glind.

Mode met een verhaal

De eerste kledingstukken dateren van rond 1900. Boeiend om aan de kleding de afkomst van de drager te zien. Klederdracht, streekmutsen, kielen, een klepbroek met jas en een feestjurk, gedragen tijdens een bruiloft, vertellen het verhaal van de generaties die ons voorgingen. Ook tientallen naaimachines, waarmee de kleding is vervaardigd en hersteld, behoren tot de uitgebreide verzameling van museumboerderij De Grote Glind.

Kinderen

Keukengerei van toen, te bewonderen in het museum

Op de deel van de museumboerderij zijn ook een woonkamer en een keuken uit de jaren ’50 ingericht. De sfeer van deze periode van wederopbouw is te proeven zodra u zich in deze ruimte van de museumboerderij begeeft. Een belangrijke plek in het leven toen en nu is de keuken. Die in onze boerderij is rijk aan overzichtelijk opgesteld servies, koffiemolens, bestek en ander keukengerei. Er zijn zelfs wekpotten met levensmiddelen van meer dan 40 jaar oud. Zonder enige schimmel. Daar kan geen koelkast tegenop!

Naast de jaren ’50 en ’60 krijgt u tijdens de rondgang uitgebreid de jaren ’70 te zien. De herkenbare voorwerpen roepen herinneringen op bij velen. Ook speelgoed uit die tijd is volop tentoongesteld. Uw bezoek aan museumboerderij De Grote Glind vertelt u in één dag de geschiedenis van meerdere generaties.